(FAQ 1) Răspunsuri oficiale la mai frecvente întrebări cu privire la decazarea studenților – partea I

Update 11.05.2020: La adresa de mai jos puteți găsi răspunsurile oficiale la 7 noi întrebări adresate de studenți.

(FAQ 1) Răspunsuri oficiale la mai frecvente întrebări cu privire la decazarea studenților – partea I

Î1. Cum ne vom decaza dacă suntem Suceava pentru că nu putem părăsi orașul?
R1. În conformitate cu Ordonanța Militară nr. 6 din 30 martie 2020, asupra municipiului Suceava și a unor comune din zona limitrofă, s-a instituit măsura de carantinare. Prin urmare, studenții care sunt din aceste zone vor putea să se decazaze după ce se vor ridica măsurile de carantinare. Nu știm încă data la care vor intra în vigoare o serie de relaxări ale deplasărilor individuale. Dacă ele se aplică începând cu data de 15 mai – așa cum a anunțat într-o primă fază președintele – și dacă se aplică ȘI PENTRU studenții din Suceava, atunci aceștia vor putea să vină conform programărilor organizate de Direcția Servicii Studențești. În caz contrar, vom realiza programările din momentul în care deplasările din și spre Suceava vor fi permise.

Î2. Voi putea veni cu încă o persoană să mă ajute ca să-mi iau lucrurile din cămin?

R2. Da. Persoanele însoțitoare care intră în cămin vor purta obligatoriu măști și mănuși. Chiar dacă purtați mănuși, trebuie să aveți grijă să nu vă atingeți fața cu ele, fiindcă există riscul să transportați la nivelul feței virusul, iar după aruncarea lor trebuie să vă spălați la fel de riguros pe mâini, pentru cel puțin 20 de secunde, ca și cum nu le-ați fi purtat în primă fază.

Î3. Cât timp vom avea pentru a ne decaza?

R3. Propunerile făcute de președinții de cămin și de administratorii de cămin au fost de 2 – 3 ore pentru fiecare cameră. Marți, 5 mai, vom posta pe site programarea camerelor de cămin.

Î4. De ce trebuie să achit taxa de 50 de lei pentru frigider?

R4. Am decis să anulăm taxa. Studenții vor putea să-și lase frigiderul la cămin fără costuri cu condiția să fie lăsat într-o stare de igienă perfectă. Taxa a fost inițial pusă ca o măsură de responsabilizare a studenților de a nu abandona frigiderul la cămin. Din suma strânsă am fi dorit să facem împreună un proiect destinat studenților prin care să continuăm modernizarea spațiilor verzi. Pentru a nu lăsa loc la interpretări și să nu existe bănuiala că, într-o perioadă dificilă, punem o taxă suplimentară, am decis să o anulăm. Aceasta va intra însă, din toamnă, în dezbatere cu studenții reprezentanți, ligile și toți cei interesați pentru a găsi cea mai bună formă pentru a o implementa. Mai mult decât atât, studenții din camera în care vom găsi frigidere într-o stare de igienă neconformă sau care din toamnă nu vin să le revendice după ce au fost depozitate în cămine, vor fi depunctați la cazare sau vor suporta sancțiuni administrative. Scopul nostru este să ne responsabilizăm cu toții, mai ales în această situație complicată.

Î5. Se vor deschide căminele pentru studenții care lucrează? De ce alte universități au lăsat căminele deschise pentru studenții care au job-uri?

R5. Nu. Universitatea a decis ca toate evaluările, examenele de licență și disertație să fie susținute 100% online pentru a proteja în acest fel studenții. Apreciem că studenții au joburi pe perioada facultății, dar universitatea nu are obligația de a le găsi soluții de cazare, atât timp cât toată activitatea didactică se desfășoară 100% online. După cum am mai spus, universitatea  noastră a luat decizia de a închide căminele bazându-se pe eventualele riscuri ce pot apărea, pe impactul pe care îl pot avea aceste riscuri, pe prevenție și pe faptul că siguranța și sănătatea studenților sunt cele mai importante lucruri. Dacă s-a luat decizia de a închide căminele, pe data 11 martie, când în țară erau doar 47 de cazuri în total, nu pot fi deschise acum când sunt sute de cazuri zilnic, iar numărul lor nu este în scădere.

Î6. Poate să mă decazeze o altă persoană, în cazul în care nu pot să ajung la Iași?

R6. Da. Persoana care va veni în locul dumneavoastră pentru a vă decaza va trebui să prezinte în original o procură, vom publica marți pe site un model standard, iar pe spatele acesteia trebuie să fie fotocopiate carte dvs de identitate și cartea de identitate a persoanei împuternicite. Ca măsură suplimentară de siguranță, vă rugăm să scrieți tot pe spatele procurii numărul dumneavoastră de telefon. Pentru nu birocratiza și a pune studenții inutil pe drum, și nici pentru cheltui bani în plus, am decis ca procura să nu fie parafată de un notar. Administratorul de cămin va verifica cu atenție dacă semnătura dumneavoastră din contractul de cazare coincide cu semnătura de pe procură.

Î7. Ce se întâmplă dacă nu voi putea ajunge la Iași când sunt programat pentru decazare?

R7. Vom face o a doua serie de programări pentru persoanele care nu au putut ajunge la cămin. A doua serie de programări o vom face după ce încheiem prima serie de decazări. Scopul programărilor este de a nu crea aglomerație la cămin pentru că astfel nu se va mai respecta distanța minimă pentru protecția tuturor persoanelor implicate în procesul de decazare – angajații universității, studenți, părinți, însoțitori etc.

Î8. Ce se întâmplă dacă pe 15 mai nu se ridică restricțiile de circulație între orașe?

R8. Vom amâna toate programările până în momentul în care vor fi ridicate restricțiile de circulație.

Î9. Mă pot decaza dacă sunt din Republica Moldova și în această perioadă am rămas în România, nu m-am întors în țară?

R9. Da. Noi vom programa inițial toate camerele, chiar dacă titularul contractului de cazare era din Republica Moldova (sau Suceava – caz identic).

Notă: Programările pe cămine și camere se vor publica pe site-ul nostru marți, 30.04.2020, și nu luni cum am anunțat ieri.