
Proiectul „Copacul Cunoașterii” a fost finalizat în luna octombrie 2024 de către artistul Harcea Pacea, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor Vladimirescu”. La rândul său absolvent al TUIASI, artistul a creat o reprezentare a unui copac supradimensionat ce simbolizează planeta, pe care se dezvoltă umanitatea, reprezentată aici de către facultățile și căminele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Ideea proiectului a luat naștere din inițiativa studenților, care și-au dorit să marcheze intrarea în campus într-un mod unic și de impact, iar această pictură murală spectaculoasă îndeplinește exact acest rol. Proiectul a fost realizat la inițiativa Fundației Comunitare Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și susținut financiar de Amazon Development Center România.
Pictura murală nu a adus numai o schimbare semnificativă în aspectul vizual al campusului, cât și în starea de spirit a studenților TUIASI. Pictura murală nu doar că înfrumusețează zona, dar reprezintă și un simbol puternic al învățării, creativității și comunității – valori esențiale pentru Politehnica ieșeană.
Harcea Pacea explică, în continuare, cum a fost conceput și realizat proiectul.
„Am prezentat mai multe schițe, iar ideea cu copacul a fost cea mai pe placul universității. Astfel că am luat conceptul mai departe și l-am elaborat, iar după ce am obținut acordul tuturor am început să îl pictăm. A fost o muncă de 8 zile, între care timp de 7 am lucrat cu nacela, pictând la înălțime.
Copacul supradimensionat este o metaforă pentru planetă pe care se dezvoltă umanitatea – aici e reprezentată de universitate care are la bază rectoratul și siglele, iar de-acolo se ramifică facultățile, iar în coroană este campusul și căminele pline de studenți.
Am încercat să reproduc la baza clădirii propriu-zise pe cât posibil modul în care erau reprezentate clădirile universității în harta campusului realizată de Teodor Stanciu. Realizarea a durat 8 zile, muralul acoperă circa 300 de metri pătrați.
Mi-ar face mare plăcere să continui să colaborez cu universitatea. Acest proiect sperăm să fie cumva un exemplu de bună colaborare între mine și Asociația ARTIPIC, pe care o reprezint, și TUIASI. Sperăm ca pe viitor să reușim să pictăm alți pereți potriviți din campus pe care i-am identificat, mai ales că pereții căminelor mi se par, sincer, printre cele mai potrive suprafețe pentru picturi murale într-un oraș.
Este un spațiu populat de tineri, care apreciază genul ăsta de inițiative. Puține amplasamente mi se par mai potrivite decât campusurile universitare. Tinerii rezonează cu acest gen de artă și mi-ar plăcea, cumva, pe viitor, să îi implicăm și mai mult, fiindcă deja anul acesta am lucrat cu reprezentanți ai studenților în elaborarea schiței.”
