Universitatea Tehnică continuă un amplu proiect de modernizare a Campusului „Tudor Vladimirescu”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a demarat din acest an un amplu proiect pentru modernizarea și regândirea Campusului „Tudor Vladimirescu”, în încercarea de a-l întineri și de a-l aduce mai aproape de rezidenți, studenții instituției de învățământ superior. Au făcuți deja primii pași în materie de modernizare, precum investiția de aproximativ 1,5 milioane de lei în îmbunătățirea eficienței energetice a căminelor T1, T2, T3 și T4, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare.

În ceea ce privește componenta de revitalizare a campusului, Direcția Servicii Studențești (DSS) a TUIAȘI a finalizat implementarea, chiar înainte de Crăciun, a patru totemuri luminoase realizate într-un stil modern și atractiv, chiar de către studenții instituției de învățământ superior tehnic. Totemurile au fost concepute de către patru studenți din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a TUIAȘI, Andrei Bogdan Bujorean, Andreea Movilă, Lelia Tatu și Amalia Silvia Vacaru, în urma unui concurs de soluții tehnice lansat de către DSS la finele anului trecut, deschis întregii comunități, la care au fost depuse proiecte și de către tineri de la alte facultăți de profil din mai multe centre universitare din țară.

Foto 3-min

Este un proces de reîntinerire a campusului. Evident că există și constrângeri bugetare, dar încercăm să facem lucruri cu impact cât mai mare pentru studenți. Am observat că în campus aceste opt cămine aveau totemuri total depășite și învechite și am dorit să începem cu acest lucru. L-am consultat pe arhitectul Horia Țundrea, asistent universitar la Facultatea de Arhitectură, și el a venit cu ideea să ne adresăm comunității. Pentru realizarea acestui proiect am avut sprijinul total al conducerii universității”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director al Campusului „Tudor Vladimirescu”.

Un nou slogan în Tudor – „Student la puterea t”

Ideea studenților care au câștigat concursul de soluții a fost crearea unei identități vizuale noi, tinerești, cu un design plăcut, futurist, dar simplu și aerisit, pentru opt dintre căminele universității, prin amplasarea a patru totemuri între T1-T2, T3-T4, T5-T6 și T7-T8. Mai mult, aceștia au creat și ideea unui slogan care va fi asumat de către studenții din campus – „Student la puterea t”, slogan care poate fi regăsit pe fiecare dintre totemuri. „Am încercat să păstrăm ideea inițială și să nu ne abatem aproape deloc de la proiectul pe care l-am făcut. Pentru un arhitect, un concurs de arhitectură are o foarte mare importanță. Lucrezi pentru clienți care vin la tine fiindcă îți vor serviciile, dar concursul reprezintă mai mult decât atât, chiar autodepășirea ta, iar pentru noi a contat foarte mult că am reușit să ne vedem ideea pusă în practică”, a spus Andrei Bogdan Bujorean, unul dintre studenții din echipa câștigătoare.

foto 2-min

Totemurile au fost proiectate în totalitate de către studenți, respectând unele modificări sugerate de juriul concursului de soluții, iar în realizarea lor s-a ținut cont în proporție de 95% de proiectul inițial al celor patru tineri, singurele modificări făcute fiind minore, pentru consolidarea structurii. Totemurile sunt amplasate pe un soclu de beton, cu o structură de rezistență din țeavă rectangulară, fața fiecărui corp fiind iluminată cu leduri care arată denumirea căminului și numele universității. Pentru realizarea fiecărui totem, studenții au trebuit să ia în calcul în proiectarea lor un buget de aproximativ 10.000 de lei, în care s-au încadrat. „Faptul că Universitatea s-a gândit să colaboreze cu studenții a fost ceva inedit și care ne-a bucurat. Premiul nu a fost neapărat prima rațiune pentru care am participat la concurs, ci ideea de a contribui la schimbarea la față a campusului în care fiecare dintre noi a petrecut câțiva ani. Dorința a fost de a avea un totem cât mai jovial, plin de viață, care să anunțe schimbările pe care universitatea vrea să le implementeze în următorii ani”, a adăugat Andreea Movilă, un alt student din echipa câștigătoare.

Regândirea spațiilor verzi și parcări pentru biciclete

În planurile din anul următor ale Direcției Servicii Studențești intră extinderea acestui proiect pentru alte cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Însă planurile nu se opresc doar aici. Există deja un proiect declarat câștigător tot în urma unui concurs de soluții tehnice, în care un grup de studenții ai TUIAȘI au regândit o parte din spațiile verzi aflate în campus. De aceea, DSS urmărește ca în anul 2017 să înceapă un proiect de revitalizare a spațiilor verzi din campus prin adaptarea acestui proiect realizat de către studenți, care presupune crearea unor zone de lectură în aer liber, de recreere, cu prize, internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti și un trafic auto redus. Deja s-au făcut primii pași în acest sens, DSS inaugurând în toamna acestuia an o nouă sală de lectură la T1-T2, cu o suprafață totală de 100 de metri pătrați, în locul fostului club Wanted. În 2017, una dintre primele investiții va consta în găsirea unor soluții pentru promovarea folosirii bicicletelor în campus și pentru a le parca în siguranță.