Răspunsuri oficiale la cele mai frecvente întrebări legate de închiderea căminelor

Update 15.04.2020, ora 11.45: Ca urmare a faptului ca începând cu data de 15 aprilie 2020, se prelungește cu 30 de zile starea de urgență pe întreg teritoriul României, instituită prin Decretul Prezidențial nr. 195/16.03.2020, se prelungește până la data de 14.05.2020 și perioada în care căminele vor fi închise.  

Completare răspunsuri oficiale la cele mai frecvente întrebări:

Î8: Căminele din campus vor deveni centru de carantină/izolare pentru 8.000 de persoane?

R8: Nu există nici o informație sau discuție din surse oficiale cu privire la acest subiect, fiind doar o speculație nefondată în acest moment. Doar scara C a căminului T20 a fost pusă la dispoziția Primăriei pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale care vor să-și protejeze familiile. 

https://www.tuiasi.ro/noutati/universitatea-tehnica-va-pune-la-dispozitie-spatii-de-cazare-pentru-medicii-care-lupta-impotriva-infectiei-cu-noul-coronavirus/

Vă recomandăm să urmăriți frecvent paginile de Facebook ale TUIASI și DSS, respectiv siteurile www.tuiasi.ro și campus.tuiasi.ro pentru a fi la curent cu ultimele informații.

În același timp, la adresa de mai jos, puteți găsi un set de reguli esențiale de igienă și siguranță de urmat pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus – material realizat de Crucea Roșie.

https://www.tuiasi.ro/noutati/cum-puteti-reduce-riscul-infectarii-cu-coronavirus-sfaturi-intrebari-si-raspunsuri-de-la-crucea-rosie/

Update 19.03.2020, ora 11.30: Ca urmare a Decretului Prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, din data de 16 martie 2020, se prelungește până la data de 15.04.2020 și perioada în care căminele vor fi închise, iar activitățile didactice vor fi suspendate.

Î1: Trebuie să luăm acasă toate lucrurile din cameră sau putem lăsa haine în dulap?

R1: Da, puteți lăsa lucruri în dulap. Vă recomandăm să luați bagajele necesare pentru minimum două săptămâni. Căminul se va sigila de luni, 16 martie, ora 15.00, și nu se mai deschide timp minimum două săptămâni în cazul în care veți mai avea nevoie și de alte lucruri din cameră. Atenție să nu lăsați în priză (sub tensiune) niciun fel de echipamente sau aparate: frigider, calculator, cuptor cu microunde etc. Nu lăsați mâncare și produse culinare în frigider.

Î2: Am plătit deja căminul pentru luna martie. Voi primi banii înapoi?

R2: Tariful de cămin aferent celor 20 de zile, din perioada 12 – 31 martie, se va echivala valoric pentru 20 zile din luna aprilie. În cazul în care veți dori să plecați definitiv din cămin, veți primi banii înapoi.

Î3: Intervențiile de dezinfecție se vor face inclusiv în camere?

R3: Nu, dezinfecția se va face pe spațiile comune. Camerele de cămin se vor sigila odată cu plecare studenților.

Î4: Bună ziua, dar chiar nu va gândiți de loc și la cei care lucrează?

R4: Vă credem că este o situație de disconfort. Din statisticile noastre sunt angajați peste 1.200 de studenți ce sunt cazați în campus. Suntem siguri că angajatorul dumneavoastră va înțelege situația de forță majoră. Marii angajatori din domeniul IT&C caută deja soluții ca angajații să poată lucra de acasă. Trebuie să înțelegeți că este o măsură de prevenție, iar căminele studențești sunt cele mai expuse riscului unei posibile contaminări.

Î5: Ce se întâmplă cu studenții care învață la alte universități care nu au suspendat cursurile?

R5: Din informațiile pe care le avem, de luni, 16.03.2020, toate universitățile de stat din Iași vor suspenda activitatea didactică cu studenții.

Î6: De ce UAIC a lăsat căminele deschise pentru studenții care lucrează?

R6: UAIC își asumă deciziile luate conform autonomiei universitare. Universitatea  noastră a luat decizia de a închide căminele bazându-se pe eventualele riscuri ce pot apărea, pe impactul pe care îl pot avea aceste riscuri, pe prevenție și pe faptul că siguranța și sănătatea studenților sunt cele mai importante lucruri.

Î7: În această situație de urgență, vom mai primi bursele? Când?  

R7: Da, în acest moment, putem estima că bursele se vor vira în perioada 31.03-03.04. În jurul datei de 25 martie vom posta un mesaj pe site cu ziua certă în care se vor vira bursele. Bursele se vor vira pentru 13 zile din luna februarie și pentru 31 de zile din luna martie.