Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va realiza un amplu proces de dezinsecție în Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu” din Iași, personalul Direcției Servicii Studențești urmând să realizeze aceste intervenții în perioada 13.02.2023 – 17.02.2023 (în perioada de vacanță dintre semestre), conform programului de mai jos:
Pentru ca dezinsecția să aibă un randament ridicat avem nevoie și de sprijinul studenților în pregătirea camerei de cămin, deoarece reușita unui proces de acest gen este condiționată de trei componente principale:
- calitatea substanței împotriva gândacilor
- calitatea resursei umane care prestează operațiunea de dezinsecție, adică a operatorilor DDD
- curățenia și pregătirea camerei de cămin
Dacă primele două puncte sunt în sarcina Direcției Servicii Studențești, ultimul punct este în sarcina studenților. Din acest motiv am și transmis că trebuie să lucrăm împreună.
Astfel, vă rugăm să țineți cont de regulile obligatorii enumerate mai jos, care vor permite creșterea eficienței procesului de dezinsecție, dar vor asigura și păstrarea în cele mai bune condiții ale bunurilor depozitate în camere.
Reguli obligatorii pentru pregătirea camerei de cămin înainte de dezinsecție:
- Camera de cămin trebuie să fie curată;
- Dulapurile pentru haine trebuie să fie goale;
- Hainele din dulap se pun în saci menajeri sigilați cu scotch și se depozitează pe pat sau pe podea, în centrul camerei;
- Nu se vor lăsa așternuturi pe pat; acestea vor fi puse în saci menajeri sigilați cu scotch și depozitați pe pat sau pe podea, în centrul camerei;
- Saltele se vor pune pe pat în poziție verticală;
- Aparatele electronice și electrocasnice se scot din priză și nu se lasă sub tensiune;
- Unitățile PC, monitoarele, imprimantele etc. trebuie acoperite cu material textil sau cu saci menajeri, întrucât vaporii de substanță DDD degajați de echipamentul ULV pot strica sau cauza defecțiuni ale aparatelor IT&C din camera de cămin.
- Frigiderele trebuie îndepărtate de perete, pe cât posibil, și scoase din priză;
- Nu trebuie lăsate alimente în frigider;
- În măsura în care este posibil, mesele/birourile vor fi îndepărtate de la perete pentru că operatorul DDD trebuie să aibă acces facil în orice punct din cameră;
- O persoană trebuie să asigure accesul în cameră;
- În cazul în care, din motive de forță majoră, nu puteți fi în cameră la ora și data programată intervenției DDD aveți obligația să lăsați cheia la administrația căminului sau la un coleg pentru a asigura accesul în cameră;
- După finalizarea intervenției de dezinsecție, accesul în cămin va fi interzis până la ora 18.00;
- Pentru a avea un randament maxim al intervenției de dezinsecție, aceasta nu este opțională, ci obligatorie pentru toți studenții care locuiesc în campus, indiferent dacă în acest moment au sau nu gândaci.
- La revenirea studenților în cameră, aceasta se va aerisi minimum 2 ore, iar minimum 48-72 de ore nu se va spăla pardoseală.
- În cazul puțin probabil în care nu ați scăpat complet de gândaci nici în aproximativ 5-6 zile de la intervenția DDD, vă rugăm să anunțați de urgență administrația căminului.
Imagine cu pregătirea camerei de cămin pentru intervenția de dezinsecție.
Intervenția DDD va fi efectuată de personal specializat și va fi compusă din 3 operațiuni:
- stropire completă a camerei de cămin cu pompă de joasă presiune, în care se vor folosi unele din cele mai bune substanțe existentă de pe piață, insecticid Ghilotina i250 Efect Ultimum, insecticid Ghilotina i55 Cimetrol Super EW;
- acțiune volumetrică cu generator de ceață rece cu echipament special ULV (ultra low volume);
- dezinsecție uscată cu insecticid gel MaxForce IC gel, în zona țevilor de scurgere, în spatele frigiderelor, în zona tocurilor de ușă, în colțurile camerei sau în locuri greu accesibile stropirii volumetrice.
Administratorul de cămin va verifica, cu o zi înainte de data programată pentru intervenția de dezinsecție, dacă fiecare cameră de cămin respectă regulile stabilite mai sus.
Suntem conștienți că aceste operațiuni vor crea un disconfort studenților, atât cu o zi înainte de dezinsecție, cât și în ziua dezinsecției, dar este soluția prin care putem rezolva cel mai eficient, chiar definitiv, cazurile de apariție a gândacilor. Menționăm faptul că, în spațiile de cazare, intervenția de dezinsecție ar trebui să se facă de 4 ori pe an, întrucât remanența substanțelor care acționează împotriva gândacilor este de 3 luni. Dacă luăm în considerare și vacanțele din timpul anului universitar, în campus o efectuăm de două sau de trei ori pe an, în funcție de situație. Oricum am proceda, cel puțin una dintre intervenții trebuie făcută când studenții se află în perioada anului universitar, de obicei primăvara.
Pentru a preîntâmpina apariția gândacilor, vă rugăm să țineți cont de igiena din camere (să nu păstrați veselă nespălată, gunoiul să fie dus la ghenă de câte ori este nevoie și să nu păstrați alimente degradate).
Vă mulțumim pentru înțelegere!