Cum îți faci abonament CTP de tip student?

abonament-student-ratp

Eşti student în anul I şi nu ştii cum să îţi faci abonament studenţesc pentru transportul local în comun? Eşti într-un an mai mare şi ai pierdut informaţiile primite în anul I? Nimic mai simplu. Urmează paşii de mai jos:

Pasul 1

Îţi faci un abonament pe o linie, cu valabilitate 7 zile la oricare din tonetele Companiei de Transport Public Iași. O tonetă CTP este chiar în fața căminului T17. Aici ai nevoie de următoarele documente:

  • legitimaţia de transport vizată în anul curent de studii. În cazul în care nu ai primit legitimaţia de la facultate, este necesară o adeverinţă de la facultate care să certifice calitatea de student la buget, în anul I;
  • cartea de identitate;
  • o poză;

Preţul abonamentului este de 10 de lei.

Pasul 2

După expirarea acestui tip de abonament(după cele 15 zile), te prezinţi cu el la Direcţia Servicii Studenţeşti (cămin T19, parter, a doua uşă pe dreapta – Birou Transport Studenţi). Programul acestui birou este de luni până vineri între orele 08.00-14.00.

Aici ai nevoie de următoarele documente:

  • vechiul abonament (cel făcut la toneta CTP);
  • legitimaţia de student pentru reducere transport vizată pe anul universitar 2018/2019 (în caz că încă nu ai primit legitimaţia de la facultate te prezinţi cu o adeverinţă în care să scrie că eşti student la buget pe anul universitar în curs);

Trebuie să îi precizezi doamnei de la ghişeu la ce facultate eşti, şi data de la care dorești să înceapă valabilitatea abonamentului. Noul abonament este valabil 30 de zile pe toate liniile Companiei de Transport Public Iaşi.

Preţul abonamentului este de 10 de lei.

Pasul 3

După expirarea acestui abonament te prezinţi cu el înapoi la DSS, cu legitimaţia/adeverinţa şi suma de 10 lei.

– Îţi înnoieşti abonamentul în condiţiile precedente, de la pasul 2.

Observații importante:

  1. Studenţii care au abonament din anul universitar precedent, procedura va începe de la pasul 2;
  2. Studenții doctoranzi la buget, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de abonamente CTP;
  3. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru abonamentul CTP;
  4. Este bine să îţi reînnoieşti abonamentul cel târziu în ziua în care ar trebui să expire pentru a nu rămâne descoperit;
  5. Pe perioada vacanţei de vară nu se eliberează abonamente.

În conformitate cu O.G. 117/23.12.2013, pct. 31 modifică articolul 205, alineatul (2) al Legii Educației Naționale nr. 1/2011 şi va avea următorul cuprins:

„(2) În timpul anului universitar, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.”

Acest material a fost conceput în colaborare cu Liga Studenţilor Electronişti – www.liga-etc.ro