Simulare de cutremur – miercuri, 4 martie, ora 12.00

Update: 1.104 studenți și angajați ai DSS au participat astăzi în Campusul studențesc„Tudor Vladimirescu” la exercițiul privind modul de comportare în timpul unui cutremur. Dorim astfel să le mulțumim pentru spiritul civic pe care l-au demonstrat.

În data de 4 martie 2020 se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din anul 1977.

În acest sens, mâine, 4 martie 2020, la ora 12.00, în campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu”, se va organiza un exerciţiu practic privind modul de comportare a persoanelor aflate în cămin pe timpul producerii unui seism.

Astfel, se vor respecta următoarele instrucţiuni de către toţi studenţii aflaţi în cămine:

  1. La ora 12.00, timp de 60 de secunde, persoanele trebuie să evite deplasările şi să se adăpostească la nivelul solului, sub masă sau sub pat, în poziţia ghemuit și să-și protejeze capul și organele vitale.
  2. Studenții care sunt pe hol trebuie să intre în prima încăpere.
  3. La ora 12.01, după scurgerea celor 60 de secunde, toate persoanele vor evacua căminul în liniște, fără a se grăbi și fără a intra în panică.
  4. Toate persoanele se vor aduna în exteriorul clădirii, la o distanţă de siguranţă faţă de aceasta (aprox. 20 m), ferindu-se de căderea unor elemente de pe faţadă (geamuri, sticlă) sau de pe acoperiș. Nu fugiţi pe stradă, deplasaţi-vă calm spre spaţiul verde, acesta fiind un loc deschis şi sigur.

Administrația căminului va număra persoanele care au participat la exerciţiu şi vor cronometra timpul de evacuare (timpul scurs de la ora 12.01 până când a ieşit ultima persoană din clădire).

Acţiunea este promovată pe pagina de internet a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, www.isujis.ro unde se găsesc şi măsuri de protecţie la cutremur.

Scopul principal al acestei simulări este de a pregăti populația pentru un cutremur, așadar, vă rugăm să vedeți această acțiune ca pe o oportunitate de a învăța ce trebuie să faceți înainte, în timpul, dar și după cutremur.

Totodată, vă reamintim regulile de bază de comportare rațională în timpul unui cutremur.