Căminele T1-T2 și T3-T4 vor fi reabilitate până la sfârșitul anului

camin-t2-min

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) va reabilita termic, până la sfârșitul anului, căminele T1-T2 și T3-T4, în care locuiesc peste 1.580 de studenți. Economiile înregistrate în urma procedurii de achiziție publică vor fi reinvestite în 2017 tot pentru sporirea confortului studenților cazați în Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu”.

La începutul lunii septembrie a fost demarată procedura de achiziție publică în valoare de 1,78 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de înlocuire a tâmplăriei exterioare la aceste cămine. Miercuri, 2 noiembrie 2016, TUIAȘI a semnat contractul comercial de lucrări cu firmele câștigătoare, în valoare de 1.478.851 lei, iar de vineri, 4 noiembrie 2016, Biroul Tehnic din cadrul Direcției Servicii Studențești (DSS) a dat ordinul de începere a lucrărilor. Cele două firme au termen de finalizare a lucrărilor data de 20 decembrie 2016.

Valorile contractate pentru fiecare cămin sunt următoarele:
T1 – 371.385,95 lei;
T2 – 369.184,40 lei;
T3 – 376.445,99 lei;
T4 – 361.834,66 lei.

Reabilitarea termică presupune înlocuirea a 900 de ferestre (225 pentru fiecare clădire) aferente camerelor de cămin, însumând 3.020 mp de tâmplărie (755 pentru fiecare cămin), la care se adaugă 20 de uși pentru balcoane.

Pentru a crea un disconfort cât mai mic studenților cazați în aceste cămine, DSS a stabilit ca tâmplăria aferentă unei camere să fie înlocuită în aceeași zi. În urma demarării procedurii de achiziție, au fost înregistrate economii în valoare de 297.149,00 de lei, bani ce vor fi investiți în anul 2017 în infrastructura IT&C a campusului și în crearea sau modernizarea sălilor de lectură din cămine.

„Cele patru cămine au fost construite în anul 1969. Fiind cele mai vechi din Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”, acestea înregistrau pierderi de căldură cauzate de degradarea accentuată a tâmplăriei exterioare și aveau costuri ridicate aferente consumului de utilități și întreținerii clădirilor. Această investiție va crește standardele de calitate a spațiilor de cazare pentru studenți și va genera economii în bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2017, întrucât utilitățile reprezintă aproximativ 50% din cheltuielile campusului într-un an de zile”, a precizat Bogdan Budeanu, directorul Campusului Studențesc „Tudor Vladimirescu”.

„Reabilitarea căminelor reprezintă un proiect drag mie, dar, în aceeași măsură, și extrem de necesar. Confortul studenților din căminele noastre este in mod cert una dintre prioritățile actualei echipe de conducere în acest mandat. Investiția de față este importantă din două motive: vom realiza atât reabilitarea termică a celor mai vechi cămine din campus, cât și reinvestirea banilor economisiți, deloc neglijabili, tot în beneficiul celor care locuiesc în Campusul «Tudor Vladimirescu», în săli de lectură și infrastructura IT&C. M-am bucurat că am putut identifica sursele interne de finanțare a acestor lucrări de reabilitare, astfel încât acestea să fie demarate și finalizate în 2016. În studenție am locuit și eu în campus, m-am atașat de el și de viața din campus și, dincolo de poziția mea actuală, îi sunt dator campusului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Întrucât reabilitarea termică va duce la cheltuieli mai mici în ce privește utilitățile în campus, estimăm că actuala investiție va fi amortizată în cel mult patru ani.